Anslagstavlan

Benmjöl

Egenskaper och användningsområde

Benmjöl är ett organiskt gödselsmedel som framställts av malda ben som upphettats och torkats vid högt tryck och hög temperatur. Benmjöl innerhåller kväve, kalium och fosfor samt mikronäringsämnen. Näringen avges i långsam takt och är därmed bra som långtidsverkande gödselmedel och passar även som höstgödning.

Kväve (N) stimulerar bladtillväxten och växtens storlek, det gör plantorna frodiga med god tillväxt.

Fosfor (P) bildar kolhydrater i växten som bygger upp växtens struktur och fungerar som bränsle till de processer som äger rum i växten som gynnar blom- bildning, fruktsättning och rotbildning.

Kalcium (Ca) inverkar på cellväggarnas fasthet och genomsläpplighet. Det har betydelse för växtens förmåga att motstå angrepp. Brist gör att toppar och unga blad vissnar bort.

Kalium (K) stimulerar växten att bilda socker och stärkelse som bland annat bidrar till växtens vinterhärdighet. Brist kan ge gråaktig missfärgning av bladen.

Användningsområde

Benmjöl passar alla växter men är speciellt värdefullt till fleråriga växter. Bärbuskar och fruktträd som redan vid plantering gödslas med benmjöl får en mycket bra start. Benmjöl är särskilt bra till lökväxter, klematis och rosor som då står bättre rustade mot angrepp av mjöldagg och svampsjukdomar. Benmjöl passar även bra till bär- buskar, till kökslandet och i rabatter.

Grundgödsling

Mylla ner 1,5-2 dl benmjöl per kvadratmeter under tidig vår före sådd och plantering. Vid plantering av bärbuskar, fruktträd och perenner blandas 1-2 dl benmjöl med jorden i planteringsgropen. Eftersom benmjöl är långtidsverkande får växterna näring i den takt de behöver och risken för övergödning är liten.

Lökplantering

Mylla ner benmjöl runt löken. Till stora lökar (narcisser) ges 1 matsked per lök. Till mindre lökar (pärlhyacinter) ges ½ matsked per lök.

Varudeklaration

Benmjöl är ett organiskt gödselsmedel av animaliskt ursprung.

Organiskt innehåll 65%

Fosfor (P) 7% Kväve (N) 9%

Kalcium (Ca) 18%

Kalium (K) 0,25%

Benmjöl ska förvaras torrt och utom räckhåll för barn och husdjur.

Produktionsdjur får inte ges till tillträde till marken där benmjöl använts förrän en vinterperiod förflutit.

Böcker till försäljning

Välkommen i min Lustgård
Evert Nilsson. En bok av och om Evert Nilsson i Ås som bygger på uppskattade artiklar som Evert skrev i TA under många år. Pris: 180 kronor.

Trädgårdsliv – människorna och deras trädgårdar
Christina Fryle och Inga Wallenqvist. En vacker och intressant bok som porträtterar ett antal trädgårdsamatörer och deras trädgårdar. Pris: 125 kronor

Min passion för Pioner
Herman Krupke. Boken är en uppdaterad upplaga av ”Passion för Pioner” med bl. a. fler bilder. Pris: 180 kronor

Kontakta Ulla Ekberg, tel. 0481-505 54, om du vill köpa någon av ovanstående böcker.

Inköp

Inköp av torv 

Medlemmar i Ö-STA har möjlighet att köpa torv från Torstamåla torvmuseum.
Sortiment
Riven torv i balar av gammal typ med träribbor ca 700 liter     Pris 140:-/st
Lös torv i säck ca 120 liter     Pris 25:-/st
Torvblock, råformade, obearbetade , ca 50 x 25 x 15 cm     Pris 10:-/st
Alla priser inklusive moms. Beställning: Sven Gustavsson, tel. 0471-336 36 Hämtning av beställd torv vid Torstamåla torvmuseum sker i egen regi.

Trädgårdsliv - kompostliv

När sommaren tar slut och hösten gör entré, grips jag av det stora vemodet. Det hjälper inte att solen fortfarande värmer, att Mme Alfred Carrière nickar åt mig från ladtaket, att Höstsilveraxet aldrig varit finare, att Ingrid Marie ler med röda kinder… Har så svårt för mörkret som sänker sig, tidigare och längre för var dag som går.

Trösterik är då komposten, min trädgårds hjärta, grunden till allt trädgårdsliv. Tre riktigt stora fack har min kompost. I det tredje facket finns så här års inte mycket kvar, men det som finns öser jag över i en stor plasttunna med lock. Den färdiga komposten är lagom fuktig och behöver skyddas från regn och snö. Till våren är den guld värd!

I mellanfacket finns nu halvfärdig kompost från förra året blandad med vårens rens och torra löv. Det blev som vanligt mindre än jag hoppats, men ganska mycket ändå. Att med grepen flytta över allt detta till tredje facket för slutkompostering, kräver sin kvinna. När jag gjort det, täcker jag allt med massor av höstlöv. Smaklig måltid alla maskar, gråsuggor och andra kryp. Ha det så gott i vinter!

Nu är mellanfacket tomt och då är det dags att med grepen hiva över innehållet i första facket dit. Ogräs, nedklippta perenner, flis från kompostkvarnen, fallfrukt, kvistar, klippet från rosor; allt har hamnat där under sommaren och blandas nu med nedfallna löv. Det doftar härligt och riktigt fullt blir det med hjälp av mer höstlöv.

Nu är första facket tomt och det innebär gott om plats för ännu mer höstlöv och resten av höstens rens och klipp. Njuter av dofterna. Packar riktigt fullt för jag vet att det sjunker ihop med tiden.

När våren kommer och tjälen går ur marken, börjar jag om igen. Färdig kompost fyller upp i rabatter och blandas ner i jorden vid nyplantering. Jag är självförsörjande på jord.

När komposten är överfull och höstlöven fortsätter att falla, räfsar jag in dem under buskar och in i rabatterna. När tiden är inne och ljuset segrar över mörkret igen, tittar de första snödropparna upp genom lövtäcket. Då vaknar jag också till liv igen – trädgårdsliv!

Karin Fransson
https://karinjohannaf.blogspot.se/